2009-04-09

Kan det vara morötterna och skogsluften?

Här produceras de godaste äggen

För några veckor sedan överraskades Peter Nyström av det glada beskedet att han producerar de godaste äggen, enligt ett smaktest av ägg som vi skrev om i tidningen Fjäderfä nr 3-2009.
– Visserligen brukar vi ibland smaktesta äggen från våra leverantörer vid frukosten hemma på Roslagsägg. Men någon strategi att ta fram det godaste ägget har vi inte, säger han, glad men också något förlägen med tanke på: hur tävlar man egentligen i smak?
Och detta ska sägas direkt, i den äggtest som tidningen Gourmet anordnade var det hårfina marginaler i resultatlistan där nio sorters ägg från fyra packeriföretag ingick.

När Fjäderfä besökte Vigelsboängs gård i början av april 2009, hade Peter ännu inte släppt ut hönorna men nu är våren här och snart är det dags.


Foto: Sven SecherVad är då hemligheten bakom konsten att ta fram de godaste äggen? Är det hönan, fodret eller den norduppländska miljön? Eller har Peter Nyström till sina ekologiska värphönor på Vigelsboängs gård, något hemligt recept?

– Nej, något hemligt recept tror jag inte att jag har. Men jag märker att hönsen är väldigt förtjusta i morötter.
Peter slänger ut cirka 100 kilo fodermorötter i ströbädden varje vecka. Han köper dem av en grossist för cirka tre kronor per kilo.

– Det är ingen stor kostnad och morötterna är väldigt uppskattade av hönsen. Dels får hönorna lite sysselsättning och sedan pickar de snabbt i sig det som finns i morötterna, säger Peter Nyström.

Om det är fibrerna, betakarotenet, C-vitaminet eller något annat* i moroten som gör äggen så goda låter vi vara osagt. Men morötterna sätter också färg på äggen och äggen från den ekologiska produktionen på Vigelsboängs gård har också en mycket fin färg, enligt testpanelen i äggtesten, som alltså inte bara bedömde smaken på det kokta ägget utan även utseendet på ägget i rått skick. (Läs om tävlingsupplägget i Fjäderfä nummer 3-2009 och på www.fjaderfa.se).

Fyra djurgrupper
Morotssäsongen ersätts nu under våren av betessäsongen. Peter ger alltså inte hönsen några morötter under sommarhalvåret. Betet i hagen gör att äggen håller fin färg ändå och behovet av extra sysselsättning för hönsen minskar också när de har möjlighet att gå ut, menar Peter Nyström.
– Synintrycket av ägget har betydelse. Det är trevligt när det är lite färg på äggen och det känns bra när det sker på naturlig väg, säger Peter Nyström.

Fodret består annars av färdigfoder från Lantmännen och Peter ger också extra snäckskal. Innevarande djurgrupp är Bovans-hönan men Peter har provat alla hönshybrider som finns på marknaden. Han har två stall med två avdelningar i varje stall. Knappt 1 500 höns per avdelning ger totalt cirka 5 500 värphöns.

Närproducerat efterfrågas
Stallet Vigelsboängs gård, med tillhörande betes-ytor, ligger väl skyddat i den norduppländska skogsbygden en mil söder om Forsmark och bara två och en halv mil från Roslagsäggs packeri vid Söderby mellan Östhammar och Öregrund vid Upplands-kusten. Här kan man alltså verkligen tala om närproducerat.
– Om äggen går från min produktion på söndagskvällen eller måndagen, packas de under tisdag-onsdag på packeriet och är ute i butik på torsdagen för försäljning över helgen, säger Peter Nyström.
Han berättar också att efterfrågan på ”lokala ägg” har ökat under senare tid och det händer att butikerna själva kontaktar Roslagsägg och frågar om de kan få leveranser. Roslagsägg har nära både till leverantörer av äggen och till kunderna. Som längst rör det sig om cirka 15 mil från producent till packeri och från packeri till butik.

Stor variation av ekointresse
Roslagsägg ligger på cirka 7 procents andel ekologiska ägg av sin totala packade volym på dryga 1 000 ton per år.
Men variationen mellan butikerna på olika orter är mycket stor när det gäller intresset för ekologiska ägg. I bruksorter som Österbybruk, Gimo och Hallstavik säljs inte många ekologiska ägg medan Roslagsägg har butiker i Stockholmsområdet som säljer väldigt mycket ekologiska ägg. Någon butik vill i stort sett ha endast ekoägg.
Totalt sett är efterfrågan på ekoäggen god, utifrån den volym som Roslagsägg har och ibland stödköper Roslagsägg från andra svenska packerier.

En smaksak
I förra Fjäderfä berättade vi mer om denna test av ägg. Där framgick att en smaktest av ägg knappast är någon exakt vetenskap. Hur känner man smaker som vanilj, kola, rökighet och smörtoner? Och vilket är godast?
Uttrycket ”Smaken är som baken, det vill säga delad”, känns relevant. Ändock ett stort grattis till det värdiga vinnande företaget, Roslagsägg, för dubbelsegern i 2009 års äggtest, publicerat i tidningarna Gourmet och Fjäderfä.

Sven Secher

Nedan finns mer fakta om Vigelsboängs gård samt näringsvärde i morötter. Du kan också på länken nedan läsa mer om äggtesten:
Fakta om äggtesten 2009

Denna artikel är publicerad i tidningen Fjäderfä nr 4-2009.
Vigelsboängs gård ligger söder om Östhammar i norra Uppland.

Foto: Sven Secher

Fakta Vigelsboängs gård
Ägare: Peter Nyström. Gården köptes 1998 och ett grisstall inreddes till hönshus för ekologisk produktion av ägg. Stallet förlängdes 2001.
Historik: Peter är uppvuxen i företaget Roslags-ägg som Peters far Lars-Erik Nyström driver.
Äggproduktion: Totalt i fyra avdelningar hyser de två stallen knappt 6 000 ekologiska värphönor. Inredningen består av Jansen rede och gödselbinge. Skraputgödsling
Packeri: Roslagsägg AB, som packar cirka 1 000 ton ägg om året, varav cirka 7 procent ekologiska ägg
Aktuellt: Roslagsägg med Peter Nyströms ägg från Vigelsboängs gård, (äggmärkning: 0SE588) segrade i en smaktest av ägg som tidningen Gourmet höll i början av 2009 och Fjäderfä var på plats vid testtillfället.
Äggtesten är refererad i tidningen Gourmet nr 4-2009 och Fjäderfä nr 3-2009 och 4-2009.

Morotsfakta
*Näringsvärde i morötter är per 100 g: Energi 31 kcal/130 kJ, Vatten 89 g, Protein 1,0 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 6,4 g, Kostfiber 2,4 g, Kalium 315 mg, ß-karoten 9800 µg, C-vitamin 6 mg.
Källa: Livsmedelsverket.

Äggfakta
Läs om det höga näringsvärdet i ägg:
Nyttiga ägg

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.