2009-04-09

Fakta om äggtesten 2009

Äggtesten som tidningen Gourmet genomförde i början av 2009, var en så kallad blindtest. Testpersonerna visste alltså inte vilka sorters ägg som ingick i testen.

De nio olika äggen (från fyra olika äggpackeriföretag) var inköpta i några livsmedelsbutiker i centrala Stockholm.

Testen avgränsades till de äggsorter som fanns i de besökta butikerna vid tillfället och max två sorter av samma varumärke fick användas.

Äggen poängbedömdes på skalan 1-20. Det segrande ägget fick av de fyra testpersonerna genomsnittspoängen 16. Men marginalerna var små och ägget på sista plats fick genomsnittspoängen 11.

Så här såg resultatlistan ut:
Roslagsägg, ekologiska, 16 poäng
Roslagsägg, frigående, 15 poäng
Änglamark, ekologiska, 15 poäng
ICA, I love eko, ekologiska 14 poäng
Stjärnägg, ekologiska, 13 poäng
Kronägg, inredda burar, 13 poäng
Svenska Lantägg, frigående, 12 poäng
Kronägg, ekologiska, 11 poäng.

Äggtesten är refererad i tidningen Gourmet nr 4-2009 och tidningen Fjäderfä nr 3-2009 och 4-2009.
Länk till Fjäderfäs artiklar:
Här produceras de godaste äggen
Fyra specialister smaktestade ägg (.pdf)

/Sven Secher

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.