2015-02-16

Årets Kock 2015

Finalfest med kyckling och Gula Pippin

Det var fest och det var final i Årets Kock 2015!
Och Svensk Fågel och Gula Pippin, tillsammans med hela Sveriges kockelit, fanns givetvis där.
Här följer en kort rapport från finaldagen.


Låt oss först klara av själva tävlingen. För trots att Årets Kock mycket handlar om mat på bredden där goda kunskaper och smakliga recept med goda råvaror kan bytas mellan alla de tusentals engagerade deltagare och besökare under tävlingsdagen den 5 februari 2015, så är detta en tävling. En vinnare ska koras. Den som segrar är för ett år framåt svensk mästare i professionell matlagning.
Bilder från finalen i
Göteborg.
(Fjäderfä nr 2-2015).Juryn hade under sitt arbete med att utse segraren ätit sig igenom 48 rätter och de var enligt prins Carl Philip (som var på plats och ingick i juryn) utsökta allesammans. Prinsen var också prisutdelare och fick därför lämna över gastronomiska akademins medalj i guld till Thomas Sjögren som var den segrande kocken i Årets Kock 2015. Thomas Sjögren segrade, efter fem timmars hårt kockarbete på tävlingsarenan, på hemmaplan då han kommer från Swedish Taste i Göteborg. I rätterna ingick svenskt gårdslamm och fisk och skaldjur.

Svensk Fågel har varit sponsor hela vägen genom höstens semifinaler (se nedan) fram till den stora finalfesten på Gothia Towers i Göteborg.
(I papperstidningen, Fjäderfä nr 2-2015) visas bilder från Svensk Fågels medverkan och Gula Pippins monter rapporteras ha varit mycket välbesökt och många har fått smaka på svensk kyckling när den är som allra bäst.       


Årets tävlingen började hösten 2014 med tre semifinaler:
I Halmstad (14 okt) på Hotel Tylösand där 12 kockar tävlade. Daniel Müllern och David Lundqvist gick direkt till final.
I Borlänge den 24 okt på Hotell Galaxen där ytterligare 12 kockar tävlade. Anders Karlsson och Markus Westh gick direkt till final.
I Umeå (sista chansen 11 nov) på Folkets Hus fick de åtta semifinalisterna med bäst poäng tävla om de sista fyra platserna i finalen. Emma Erlandsson, Daniel Engel-lau, Saori Ichihara och Thomas Sjögren gick vidare till final.

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Årets Kock har bidragit till det ökande antalet svenska stjärnrestauranger. Journalister och utländska kockar kommer i dag till Sverige för att inspireras av och lära sig mer om det svenska köket. Den svenska matkulturen kan sägas ha blivit en trend internationellt.

Tävlingen Årets Kock driver debatten kring mat och tävlingarna bidrar även som mötesplats för branschen. Här finns kockar samt elever och lärare från restaurangskolor på plats liksom politiker och representanter från olika organisationer. Drygt 4 000 åskådare finns på plats under själva tävlingen för att heja fram sin favoritfinalist och ta del av sponsorernas utställningar och matnyheter. Årets Kock är det svenska mästerskapet i professionell matlagning.

Svensk Fågel medverkade som sponsor på Årets Kock 2015. Se ovan.
Läs här mer om tävlingen Årets Kock 2015!


Publicerat i Fjäderfä 2-2015.

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.