2017-02-24

Veterinär varnar för Chicken Jerky

Under 2016 upptäcktes sjukdomen Fanconis syndrom hos fyra hundar på Östersunds djursjukhus. En av hundarna måste avlivas. Det finns ett känt samband mellan den här sjukdomen och kinesiskt hundgodis som innehåller torkad kyckling. Veterinär Åsa Vilson varnar nu hundägare för hundgodis från Kina.

Symptomen på Fanconis syndrom är bland annat att hunden kissar och dricker mycket, kräks, får dålig aptit och blir trött. Dessutom blir det socker i urinen. Så långt liknar symptomen de symptom som uppstår vid diabetes. Till skillnad från den senare sjukdomen så har dock en hund med Fanconis syndrom ingen förhöjd blodsockernivå.

Enligt veterinär Åsa Vilson är sambandet mellan sjukdomen och kinesiskt hundgodis innehållande torkad kyckling känt sedan länge. Bland annat har veterinärförbundet i USA konstaterat ett sådant.

– Vi har haft anledning att läsa på om sjukdomen och det finns en hel del fallrapporter från både USA och Australien och även i Europa. Däremot är det inte känt exakt vad i hundgodiset som gör hunden sjuk.
– Det här är ett mycket populärt hundgodis eftersom många hundar älskar det. Men jag avråder ändå hundägare från framförallt regelbunden användning. Mindre raser är också mer känsliga än större. Tyvärr har jag dock själv kunnat konstatera att det är väldigt svårt att hitta hundgodis gjort på svenska råvaror i butikerna.

Den aktuella produktens benämning på engelska är Chicken Jerky. Ett problem i sammanhanget som Åsa Vilson nämner är att det inte framgår av förpackningen vilket land hundgodiset kommer ifrån. För att få veta det måste man fråga i butiken och kanske även leverantören.

Björn Lundbeck
Publicerat i tidningen Fjäderfä nr 2-2017.

 


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.