2018-05-21

Går det åt rätt håll?

Allt mer svensk kyckling?

“Vår idé är att endast servera mat med ansvar och kvalitet, mat vi vill äta själva och ge till våra egna barn”.
Det skriver mat- och cateringföretaget Icha Icha på sin hemsida och Fjäderfä gjorde som brukligt: synade kvaliteten bakom deklarationen och den utåtriktade informationen. Med ett glädjande resultat.

Mat för folk i farten. Mat för dem som knappt har tid att äta. I varje fall inte tid för att stanna upp för att äta. Mat för folk som inte heller har tid att fundera på vad de stoppar i sig eller fråga om matens ursprung. Begreppen är “food to go” och “take away”.

Vi befinner oss på centralstationen i Stockholm och är hungriga. Detta är en plats för tusentals dagliga resenärer som ska åt norr, syd, ost och väst med Stockholm som den fasta utgångs- och återvändspunkten.
Men detta är alltså också en plats för mat och måltider. Många måltider. Och här finns i dag flera nystartade moderna restauranger med ibland obegripliga namn som bland annat Icha Icha. Andra restauranger på centralen heter Wiggo, Urban Deli, Mangal och Svenska Klassiker och vi har hälsat på.

Fjäderfä hade dock inte mage nog, att äta sig runt på alla restaurangernas hela menyer utan redaktören koncentrerade sig istället på att studera vad som serverades och hur detta presenterades. Resultatet är som framgår av det som följer, överraskande positivt; positivt för den som uppskattar tydlig information om kycklingens ursprung och tillgång till svensk kyckling när man besöker snabbmatställen.

Icha Icha
“Börja med att välja en bas, antingen ris, nudlar eller strimlad zucchini (low carb). Grönsaker ingår alltid i basen, om du inte ber att få utan. Sedan har vi flera olika kött att välja mellan. Kycklinglårfilé av svensk gårdskyckling ...”.
Så skriver Icha Icha och här behöver vi inte fråga varifrån kycklingen kommer. Skylten som informerar om detta är både stor och tydlig (se bilder ovan). Icha Icha startades av Oskar Andersson och Niclas Sellebråten och de har enligt hemsidan www.ichaicha.se tre restauranger förutom den på Stockholms central.

Wiggo
En annan restaurang med tydlig information om matens ursprung är Wiggo. Här används Kronfågels logga, vilket gör det tydligt. Wiggo, som kallar sig en “Wrapkedja”, är grundad av Nicklas Alm och Linda Wikström och de har liksom ägarna till Icha Icha en handfull Stockholmsrestauranger. Men båda använder utrycken måltidskoncept för att beskriva sig själv och båda jobbar även med catering och leveranser av mat.

Urban Deli
Urban Deli är ett mer känt namn och de framhåller på sin hemsida att de jobbar för ekologiska och klimatsmarta lösningar. Just “Lilla Urban Deli” som finns på Centralen består av två delar varav den ena erbjuder nygjorda sallader att äta på plats eller take away. Den andra är en minibutik med Urban Delis good to go-sortiment. Urban Deli har ingen information på plats eller på hemsidan om kycklingens ursprung. Men via mail så reder Jesper Konstantinov ut detta när Fjäderfä frågar: Vilken kyckling använder ni på Urban Deli i era kök?
– Vi är dåliga på att stoltsera med detta, men Urban Deli har sedan länge använt uteslutande svensk kyckling så väl på a la carte menyn som i den färdiglagade mat som vi tillagar och säljer i butikerna. I våra matlådor använder vi till exempel Bjärefågel, och så är även fallet med den Midsomarinerade kycklingen. (Det var denna kyckling som som fanns på Stockholms central som Fjäderfä inledde med att fråga om).
Jesper Konstantinov säger också till Fjäderfä att Urban Deli framöver bättre ska se till att förmedla kycklingens ursprung direkt på menyn.

Mangal
Ytterligare en restaurang på centralen är Mangal. Ordet betyder grill och denna “grillkedja’ är just inriktad på grillad mat. Mangal har några fler restauranger än Icha Icha och Wiggo och finns även i Uppsala. Inte heller Mangal erbjuder någon information om kycklingens ursprung och företaget har inte hel-ler återkommit till Fjäderfä före pressläggning med svar på våra frågor om kycklingarnas uppfödning.

Svenska Klassiker kunde inte svara
Vi knackade dessutom på hos Svenska Klassiker och frågade var deras kyckling kommer ifrån. Personalen på restaurangen svarade att de inte visste det. Och på Fjäderfäs följdfrågor svarade de att de inte kunde ta reda på kycklingens ursprung. Noterbart är att Svenska Klassiker inte längre har kvar sin restaurang på plats på centralen.

Söker man på Svenska Klassiker via turistorganisationen Visit Stockholm på mat, restauranger och Svenska Klassiker så hänvisas man istället till välkända restauranger som Gyldene Freden, Soliden på Skansen och Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm.

Det går framåt!
Låt oss summera. Inom denna surrande, snurriga och stressiga “stormatsal” (Stockholms Centralstation) där ett mycket stort antal måltider serveras varje dag finns det mat som är oidentifierbar. Där personalen inte kan svara på var kycklingen kommer ifrån. Men svarslösa servitörer och krögare, som ibland till och med erfarenhetsmässigt har sluntit med sanningen, blir allt ovanligare. Det känns som om det går framåt. Som om mat med kvalitet och tydligt ursprung tar plats. Mat som är utmärkt utmärkt med klara angivelser om leverantör och ursprung.

Kanske kan vi alltså våga svara JA, på rubrikens fråga, i denna artikel. Hur lyder din bedömning, du som läser detta?

Denna summering bygger på en dag på Stockholms Central. Men det finns fler matställen att besöka. Du frågar väl om var maten kommer ifrån?
Låt oss också hoppas att några av de stressade matgästerna på centralen hinner välja de restauranger som serverar svensk kyckling.              

Sven Secher
Publicerat i Fjäderfä nr 5-2018


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.