2019-01-21

Marknad för hönskött

67 procent av svenska folket äter redan eller kan tänka sig att äta hönskött. I november 2018 genomförde Origo Group en undersökning på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg i syfte att ta reda på svenska folkets inställning till hönskött. Med ökad efterfrågan på hönskött kan också matsvinnet minska.
Det skriver Svenska Ägg i detta pressmeddelande.

Sällan syns hönskött på restaurangen och bara ibland i affären. Enligt en ny undersökning verkar det ändå finnas en marknad för hönsköttet. Hela 40 procent svarade att de redan äter hönsköttoch nästintill en tredjedel kan tänka sig att äta det.
Recept långkok på höna – Kokt höna med currysås var en vanlig rätt förr, och tidigare åt vi betydligt mer hönskött överlag i Sverige. Enligt undersökningen uppfattas det krångligt att tillaga och man vet inte riktigt var man får tag på det eller hur det smakar. En lägre efterfrågan i kombination med vad vi faktiskt har att välja på när vi kommer till affären gör att hönskött inte är ett naturligt inslag i matlagningen, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Ökad efterfrågan för mindre matsvinn
Kött från värphöns har svårt att konkurrera med matkyckling. Även om en stor del exporteras och blir till färdigmat och djurfoder, tas inte allt om hand. Här finns potential att minska matsvinnet i alla led. För dem som letar nya affärsidéer finns en möjlighet att fylla luckor på marknaden då hönskött redan finns och en stor del av svenskarna kan tänka sig att äta det.
– Om hönsköttet görs lättanvänt i form av färdiga produkter kommer efterfrågan öka, tror Marie.

Maträddarna
I höstas sändes programmet ”Maträddarna” med Paul Svensson och Anne Lundberg. Syftet med programmet var att minska matsvinnet i Sverige. Ett konkret förslag som presenterades under programmet var ”henburger”, en burgare på hönskött. Den gjorde succé bland eleverna i den skolklass som fick smaka och likaså hos den restauranggrossist som gästade programmet.   
– Det här är ett fantastiskt initiativ som ligger helt rätt i tiden. En hållbar matproduktion är något de allra flesta strävar efter, både producenter, grossister och konsumenter. Köttet från värphöns har utvecklingspotential och är utsökt om det tillagas på rätt sätt, avslutar Marie.
Undersökningen genomfördes av Origo Group på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg och 1 002 personer deltog från hela landet varav hälften män och hälften kvinnor, i blandade åldrar och med olika utbildningsnivå.

Publicerat i Fjäderfä nr 1-2019.

Källa: Svenska Ägg, pressmeddelande 28/12, 2018.
RECEPT nedan:

Långkok på höna med citron
recept

2 hönor (1 kg/höna)
1 citron
1 gul lök
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
ca 2 dl vatten
Lägg i hönsen i en ugnssäker form med lock. Skiva citronen och skär löken i klyftor. Lägg i citronen, löken, salt och peppar i formen. Gnid gärna in hönsen med ingredienserna.
Häll på vattnet. Tillaga i ugnen på 150 grader i cirka 5-6 timmar. Om du vill ha det extra mört kan du därefter dela hönan i mindre bitar, ta bort skinnet, och tillaga i
ytterligare några timmar på lägre värme. Ta bort benen.
Avnjut med en röra bestånde av créme fraiche, skal och saft från en halv citron, salt och peppar. Till detta serveras grön – och rödkålssallad och pitabröd.


Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.