Primärproduktion av ägg– registrering och stalldörrsförsäljningVid Svenska Äggs stämma i maj 2011 informerade Helena Nordenfors från Livsmedelsverket om vad man får och inte får göra som primärproducent, sett ur ett livsmedelsperspektiv.Vi har bett henne att för Fjäderfä skriva en kort sammanfattning av detta. Huvudfrågan är ”vad som du som primärproducent av ägg bör tänka på”. Primärproduktion är produktion, uppfödning eller odling av primärprodukter, till exempel ägg. Det är det första stadiet i livsmedelskedjan. Om en primärprodukt är tänkt att ingå i livsmedelskedjan omfattas verksamheten av livsmedelslagstiftningen. I så fall ska du vara registrerad livsmedelsföretagare hos länsstyrelsen. Registrering i värphöns- eller fjäderfäregistret räcker inte. Om verksamheten gäller enbart privat konsumtion behövs ingen registrering. Vid osäkerhet om du ska vara registrerad eller inte, kontakta alltid länsstyrelsen. De gör en sammantagen bedömning över hela din verksamhet utifrån begreppen viss organisation och kontinuitet. (Se även artikel i Fjäderfä 4-2011, sidan 56, samt denna länk). Vad får du göra som primärproducent av hönsägg? • Samla in, lagra och transportera äggen på produktionsplatsen • Särpacka B-ägg, dvs. packas tillsammans, tydligt uppmärkta på pallen • Stämpla/märka äggen (men det är vanligast att äggpackerierna märker äggen) • Själv sälja egenproducerade ägg på torget, vid stallet och vid försäljning från dörr till dörr (vid torgförsäljning ska äggen vara märkta med producentkoden om du har fler än 50 värphöns) • Använda äggen i eget ”bed & breakfast” Vad får du inte göra som primärproducent av hönsägg? • Kvalitets- och viktsortera, packa äggen och märka förpackningar • Tvätta äggen • Transportera ägg till äggpackeri • Leverera ägg till detaljhandeln, d.v.s. butiker, restauranger, bagerier, konditorier, caféer, gårdsbutiker m.fl. Tvätt och sortering efter kvalitet och vikt av ägg får bara ske på godkända äggpackerier. Du ansöker om godkännande hos Livsmedelsverket. Undantag Det finns några undantag. EU-reglerna gäller inte för primärproduktion för privat konsumtion eller för små mängder primärprodukter (egenproducerade ägg) som producenten levererar direkt till konsumenter. Små mängder ägg är så mycket som producenten själv, utan mellanhänder eller personal, kan sälja direkt till konsumenter. Det jämställs med stalldörrsförsäljning, på torget, från dörr till dörr, eget bed & breakfast, men inte till detaljhandeln. Om man vill sälja egna bearbetade produkter som egentillverkad ostkaka eller inköpta produkter som grannens honung eller sylt bör man etablera en gårdsbutik. En gårdsbutik ska alltid registreras hos kommunen innan man får påbörja försäljningen. Om man är osäker på om man har stalldörrsförsäljning eller en gårdsbutik kan kommunen hjälpa till med att bedöma vilken typ av försäljning det är. Vad gäller för små mängder? • Försäljning av små mängder ägg sker i ledet efter primärproduktionen. • Kommunen bedömer om denna del av verksamheten uppfyller kriterierna för leverans av små mängder. • Företaget ska i så fall följa hygienföreskrifterna (LIVSFS 2005:20). • Särskild registrering hos kommunen behövs inte. • Livsmedelsverket håller på att ta fram regler för hur mycket små mängder är. Sammanfattning: • Är du primärproducent? – Registrerad livsmedelsföretagare hos läns- styrelsen – Levererar osorterade och otvättade ägg till godkänt äggpackeri eller direkt till konsument • Är du äggpackare? – Godkänd hos Livsmedelsverket – Kvalitet- och viktsorterar, packar och märker ägg – Eventuellt tvättar ägg i godkänd tvättutrustning • Har du gårdsbutik? – Registrerad hos kommunen – Säljer endast ägg från godkänt äggpackeri. Helena Nordenfors Statsinspektör Livsmedelsverket Publicerat i tidningen Fjäderfä nr 7-2011. Läs även från Fjäderfä nr 4-2011: Har du anmält dig som livsmedelsföretagare? Har du anmält din foderanläggning? |