2011-10-17

Populära matserveringar i riksdagen med höga miljömål

– men ändå utländsk kyckling

Ambitionerna för riksdagens mathållning är högt satta med bland annat miljöcertifiering.
– Hela riksdagsförvaltningen är sedan två år och som världens enda parlament certifierade enligt ISO 14001. Dessutom jobbar vår entreprenör i köket med mycket ekologiskt och närproducerat.
Det säger Hans Gauffin på riksdagsförvaltningen.
Vid Fjäderfäs förfrågan om råvarornas ursprung visar det sig, trots de höga ambitionerna, att det på lagstiftarnas bord serveras importerad kyckling och kalkon som är producerad på ett sätt som inte är tillåtet i Sverige. Äggen däremot är i dag svenska.


Fjäderfä har i samband med en undersökning av den offentliga upphandlingen av mat, även kontaktat riksdagens kök. Från riksdagens kök levereras mat till cirka 500 personer varje dag. Flest måltider serveras i lunchmatsalen men även restaurang Ström-men och caféet är populära. Här äter alltså riksdagens 349 ledamöter och deras gäster, vilket sammantaget ger en omfattande restaurangverksamhet.

I lunchmatsalen serveras mellan 350 och 400 personer varje dag medan restaurang Strömmen tre dagar i veckan besöks av 30-50 lunchgäster och 20-30 middagsgäster.
– Utöver detta har vi vårt mycket uppskattade café samt beställningsverksamheten, säger Hans Gauffin.

Omfattningen av beställningarna, där alltså grupper och konferenser kan få enklare mat levererad, är av en mycket varierad omfattning. Alltifrån några få personer upp till exempelvis 1 000 personer vid riksdagens högtidliga öppnande. Ett annat exempel är avtackningen av näringsminister Maud Olofsson (som hölls samma dag som Fjäderfä intervjuade Hans Gauffin) som samlade 250 gäster.

Alltid svenska ägg

På caféet, som också är en bistro, serveras också lättare mat förutom sallader, smörgåsar med mera och här ingår inte sällan ägg. Hans Gauffin nämner att man sedan man för några år sedan upptäckte att det fanns finska burägg i riksdagen, är mycket noga med äggen när det gäller kvalitet och ursprung.

– De äggen åkte ut direkt och vi använder i dag enbart svenska ekologiska kravmärkta ägg, säger han.

Nämnas kan att det var tidningen Fjäderfä som vid påsken 2006 gjorde detta avslöjande av att riksdagen använde importerade ägg från burar utan rede, sandbad och sittpinnar.

Gäller det även när äggen används i matlagningen. Gör ni till exempel äggröran själva och vilka ägg används där?
– Köket tillagar det allra mesta själva och det gäller även till exempel äggröra, sallader och smörgåsar. Och när ägg ingår så är det samma svenska ekologiska ägg som används.

Kyckling är populärt

Salladsrätten som finns på lunchrestaurangen är matig med rätter som ”rökt rensstek med rostade rotfrukter och svamp”, ”rökt kalkon med mangorajja” och ”marinerat kycklingbröst med grillade grönsaker och dinkel”. Man kan som gäst i lunchmatsalen även välja soppa som ”Nikkalouktasoppa” (älgfärs) och tomatsoppa med kalvfrikadeller och salvia”. Den mer konventionella lunchmaten, som i riksdagen går under namnet ”Tradition” innehåller ofta matfågel.

– Kyckling är populärt och vi har kyckling på menyn vid åtminstone ett par tre tillfällen varje vecka, säger Hans Gauffin som uppskattar att det går åt ungefär 70 kilo kyckling per vecka i riksdagsrestaurangen.

Hur ofta finns kalkon med på menyn?

– Kalkon förekommer men inte lika ofta som kyckling. Jag vet dock att vi serverar kalkon till exempel vid bordsserveringen i restaurang Strömmen. Och kalkon förekommer även i sallader. Denna vecka har vi till exempel rökt kalkon med mangorajja i salladsvalet.

Miljöcertifierade

Som nämndes i ingressen är riksdagsförvaltningen certifierade enligt ISO 14001 och man jobbar även genom restauratören med mycket ekologiskt och närproducerat. När det gäller äggen (se ovan) lever man också som man lär med användningen rakt igenom verksamheten av svenska kravmärkta ägg. Dock är svaret som Fjäderfä får på frågan om matfågelns ursprung något förvånande.
I riksdagens restaurang serveras
kyckling och kalkon som har
producerats på ett sätt som är
förbjudet i Sverige.Foto: Sven Secher

– Vi har ungefär hälften svensk kyckling och hälften utländsk kyckling i riksdagens matverksamhet, säger Hans Gauffin.

Restaurangråd samlar synpunkter

Driften av riksdagens restaurangverksamhet är utlagt på en entreprenör, vilken för närvarande är Sabis. För att samla in synpunkter från matgästerna har man ett restaurangråd där representanter från riksdagen (bland annat Hans Gauffin och riksdagens miljösamordnare), restaurangens ledning med entreprenören samt alla partikanslier finns med.

Vad diskuterar ni i rådet?

– Det kan gälla prissättningen på måltiderna där vi bland annat har att ta hänsyn till reglerna för förmånsbeskattning men här kan det mesta tas upp som har med maten och restaurangen att göra.
Nämnas kan att en lunch för närvarande för de som arbetar på riksdagen kostar 76 kronor medan besökare och gäster betalar 85 kronor. Hans Gauffin säger också att man får många positiva omdömen om köket och att riksdagens restauranger också blir allt populärare.

Diskuteras frågan om råvarornas ursprung i rådet?

– Ja. I dag är ursprunget en viktig fråga för både politikerna och oss som jobbar närmare köket, liksom för vår entreprenör. Mitt intryck är att Sabis verkligen anstränger sig för att få fram närproducerad mat och jag vet att man till exempel har lamm från Värmdö, fågel från Bjärefågel och Hagby Fågel, gris från Nibble i Västerås och grönsaker från Gotland.

Är närproducerat viktigt för riksdagens restaurang?

– Ja, närproducerat ligger i tiden. Denna fråga finns i debatten och vi gör vad vi kan för att komma långt i denna fråga.
Dags att börja leva som man lär,
fullt ut?

Men på köttsidan förekommer alltså importer med till exempel kyckling och kalkon från Tyskland?
– Ja, det stämmer. Av den kyckling och kalkon som vi använder, är ungefär hälften utländsk från länder som Danmark, Finland och Tyskland.

Sven Secher

Läs mer: Rapport om den offentliga maten

Utskriftsvänlig sida

Svenska ÄggSvensk Fågel
Fjäderfä Logga in...
Copyright© 2008. Alla rättigheter förbehålles.